Παρουσίαση του βιβλίου «Ένα μεγάλο βράδυ» μπροστά στα 80 χρόνια από την Πρωτομαγιά του ’44

Στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων των Δήμων Καισαριανής και Χαϊδαρίου για τα 80 χρόνια από την Πρωτομαγιά του 1944, παρουσιάστηκε το Σάββατο 27 Απρίλη το ιστορικό μυθιστόρημα του Σπύρου Τζόκα «Ένα μεγάλο βράδυ» από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» με επίκεντρο τη ζωή και τον θάνατο του Ναπολέοντα Σουκατζίδη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μπροστά από το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και μίλησαν:

  • Σπύρος Τζόκας, πανεπιστημιακός, συγγραφέας.
  • Κυριακή Καμαρινού, εκπαιδευτικός, διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού «Θέματα Παιδείας» και συνεργάτης του εκδοτικού «Σύγχρονη Εποχή».
  • Γιάννης Μηλιός, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, διευθυντής του περιοδικού «Θέσεις».
  • Αναστάσης Γκίκας, διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών.

Το βιβλίο είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που ξεδιπλώνει, μέσα από τη μυθιστορηματική ανασκόπηση της ζωής του Ναπολέοντα Σουκατζίδη στο κελί του, το δράμα του ελληνικού λαού, ξεκινώντας από τους Βαλκανικούς Πολέμους και φτάνοντας στο ξημέρωμα της 1ης Μάη του 1944, οπότε οι Γερμανοί κατακτητές εκτέλεσαν τους 200 κομμουνιστές στην Καισαριανή.

Οι ομιλητές στάθηκαν στα ιστορικά στοιχεία της εποχής, στους πολέμους, στον ξεριζωμό, την προσφυγιά, τις δικτατορίες, την εξορία, την Κατοχή, όλα αυτά που αντιμετώπισε εκείνη την περίοδο ο ελληνικός λαός. Στο επίκεντρο ήταν ο Ναπολέων Σουκατζίδης, που επέλεξε τον δρόμο του αγώνα και της αντίστασης, και την Πρωτομαγιά του 1944 έπεσε νεκρός μαζί με τους υπόλοιπους συντρόφους του στον τοίχο του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής.

Δραματοποιημένα αποσπάσματα από το βιβλίο παρουσιάστηκαν από την Ειρήνη Μελά σε σκηνοθεσία της Αγγελικής Κασσόλα, ενώ ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος ερμήνευσε δύο τραγούδια από τον «Επιτάφιο».