Ηλίας Σταμέλος στη Γ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής: Όλοι πλην Λαϊκής Συσπείρωσης λιβανίζετε την κυβέρνηση

Και πάλι μια «από τα ίδια» στη Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), σε μια περίοδο που προχωρούν ολοταχώς οι αντιδραστικές αλλαγές στην Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση, υπηρετώντας τις στοχεύσεις της καπιταλιστικής ανάπτυξης, τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων σε μια σειρά τομείς, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη, η ιδιωτικοποίηση των λιγοστών χώρων πρασίνου, η εμπορευματοποίηση των δασών, ακτών και άλλων υποδομών, την ίδια ώρα που οι ανατιμήσεις στην ενέργεια και στα είδη πρώτης ανάγκης κάνει «πατίνι» την καθημερινότητα και τη ζωή της λαϊκής οικογένειας.

Στο ίδιο μήκος κύματος οι τοποθετήσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων (αναπληρωτή ΥπΕσ. Στέλιου Πέτσα Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεοδώρου Λιβάνιου) και δημοτικών αρχόντων (δημάρχου Αθηνών Κ. Μπακογιάννη, περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη κλπ.) –ένας κόβει, ο άλλος ράβει…, ενώ δεν έλειψαν τα αλληλοπαράπονα «περί όνου σκιάς», λες και αυτοί είναι άμοιροι ευθυνών –δείτε και το βίντεο

Στον αντίποδα των παραπάνω ο σ.φος Ηλίας Σταμέλος, εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, ανέδειξε τη σύμπλευσησυμπαιγνία κυβέρνησης και ΔΣ της ΠΕΔΑ (πλειοψηφίας) απέναντι στα κεντρικά ζητήματα και τις πολιτικές που αφορούν την τοπική διοίκηση αλλά και συνολικά απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική του αστικού κράτους, τονίζοντας πως ταυτίζονται σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα και εξαντλούν την παρέμβαση τους στο «φαίνεσθαι»:
Με ανέξοδη –«άχρωμη και άγευστη» -αποϊδεολογικοποιημένη περιγραφή προβλημάτων, δημιουργίες επιτροπών, συνεδρίων, συναντήσεων κλπ. μακριά από το δρόμο του «ιερού πεζοδρόμιου» του οργανωμένου δηλ. αγώνα όπως φάνηκε και από τη μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση της 9ης Νοέμβρη στην Αθήνα, που έκαναν «γαργάρα» κυβέρνηση, σύσσωμα τα αστικά ΜΜΕ κλπ. παπαγαλάκια, προσπαθώντας να κρατήσουν το λαό ως χειροκροτητή τους και όχι να πρωταγωνιστεί στην πάλη για ένα καλύτερο αύριο.

Παραθέτουμε ολόκληρη την παρέμβαση του Ηλία Σταμέλου.

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου τα λαϊκά στρώματα βιώνουν ασφυκτική πραγματικότητα με τις τιμές στα προϊόντα να έχουν πάρει την ανηφόρα  παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις υπουργών της κυβέρνησης για το «καλάθι του νοικοκυριού» και την εκτίναξη του κόστους ενέργειας με το χειμώνα να είναι μπροστά
Με τις διαδοχικές ανατιμήσεις που είχαμε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο και συνεχίζονται καθημερινά είχαμε αύξηση τιμών σε πάνω από 800 προϊόντα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Την ίδια στιγμή ο τζίρος των σουπερ_μάρκετ αυξήθηκε κατά 11%

Οι αυξήσεις στο ρεύμα και στα καύσιμα έχουν αιτία

Είναι η στρατηγική της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών – μελών για την πράσινη μετάβαση και την απελευθέρωση της Ενέργειας που οδήγησε στην απολιγνιτοποίηση, με κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, στο χρηματιστήριο Ενέργειας, το εμπόριο ρύπων και το φυσικό αέριο ως τη βάση παραγωγής Ενέργειας.
Αυτή είναι η αιτία που οι τιμές στην Ενέργεια είχαν εκτοξευτεί πριν τον πόλεμο στο έδαφος της Ουκρανίας μεταξύ Ρωσίας από τη μία και ΗΠΑ – ΕΕ – ΝΑΤΟ από την άλλη. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος δημιούργησε νέα δεδομένα ιδιαίτερα στον τομέα της Ενέργειας.
Το πετρέλαιο θέρμανσης και το ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ παρά τις επιδοτήσεις που αναγγέλθηκαν θα έχει μεγάλη αύξηση σε σχέση με πέρσι έτσι που καθιστά για πολλά νοικοκυριά δύσκολη την θέρμανση το χειμώνα.

Την ίδια στιγμή εν μέσω ενεργειακής κρίσης θέριεψε η κερδοφορία όχι μόνο της ΔΕΗ και των άλλων παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και των διυλιστηρίων της «Motor Oil», με 465% αύξηση καθαρών κερδών το α’ 6μηνο του 2022, με μόλις 5,3% αύξηση όγκου πωλήσεων. Επίσης, τα ΕΛΠΕ είχαν αύξηση κερδών κατά 323,3% με 10% μείωση του όγκου πωλήσεων διύλισης.

Αυτή η κατάσταση  θα έχει σημαντική επίδραση στους δήμους. Είδη από τις πρώτες ενδείξεις γίνεται φανερό ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήλωσε πρόσφατα ότι φέτος οι δήμοι θα φτάσουν στα ενεργειακά και οικονομικά τους όρια.
Οι έκτακτες επιχορηγήσεις που έχει δώσει μέχρι σήμερα και αυτές που αναγγέλλονται από την κυβέρνηση σε καμιά περίπτωση δεν θα καλύψουν τις ανάγκες των δήμων.
Ο στόχος για μείωση της κατανάλωσης κατά 10% θα έχει επιπτώσεις στην λειτουργία τους και  θα υποβαθμίσει περαιτέρω τις ήδη υποβαθμισμένες υπηρεσίες τους.

Οι τεράστιες αυξήσεις στο πετρέλαιο κίνησης  επιβαρύνει δυσανάλογα το κόστος αποκομιδής που μαζί με την αύξηση της εισφοράς στον ΕΣΔΝΑ  και το πρόστιμο 20 ευρώ/τόνο  που αναμένεται θα οδηγήσει σε υπέρογκα κόστη που θα κληθούν σύμφωνα με την λογική της ανταποδοτικότητας να πληρώσουν οι δημότες που η πλειοψηφία τους είδη πλήττεται από την γενικότερη πολιτική.
Οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων  θα έχουν  επιπτώσεις στο κόστος  λειτουργίας των παιδικών σταθμών που ήδη λειτουργούν με ελλείψεις.

Σήμερα δεν φτάνει να περιγράφουμε τις δυσκολίες όπως κάνει το σύνολο των δημάρχων της Αττικής. Πρέπει να μιλήσουμε για την ταμπακέρα , πως φτάσαμε μέχρι εδώ, γιατί σίγουρα δε μιλάμε για φυσικό φαινόμενο και δε φταίει ο κακός μας ο καιρός.
Στους άξονες της ασκούμενης πολιτικής συμφωνούν τα αστικά κόμματα ανεξαρτήτως αποχρώσεων.
Τώρα χρειάζεται να μπούμε μπροστά οι δημοτικοί σύμβουλοι και μαζί με όσους εργάζονται και κατοικούν στις πόλεις μας να διεκδικήσουμε άμεσα έκτακτη χρηματοδότηση των δήμων στο ύψος των πραγματικών αναγκών τους, κατάργηση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και στις άλλες δαπάνες των σχολικών επιτροπών.

Η κρατική χρηματοδότηση των δήμων βρίσκεται στα απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα που έχουν διαμορφωθεί από την περίοδο των μνημονίων. Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτές οι μειώσεις ξεπερνούν το 65% την ίδια στιγμή που πλήθος   από  καινούργιες αρμοδιότητες έχουν  δοθεί στους δήμους.

Οι κατά καιρούς έκτακτες χρηματοδοτήσεις είτε για το COVID  τις προηγούμενες χρονιές είτε για την αύξηση του κόστους της ενέργειας φέτος , δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές και αυξανόμενες ανάγκες και η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για ακόμα μεγαλύτερο χαράτσωμα των δημοτών. 

Αυτό που είναι αναγκαίο σήμερα είναι:

  • Η κάλυψη της λειτουργίας των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα τακτικά έσοδα των δήμων δεν αρκούν για να καλύψουν ούτε τη μισθοδοσία.
  • Να επιστραφούν  στους Δήμους οι παρακρατηθέντες πόροι παρελθόντων ετών.

Το 2022 ζήσαμε για άλλη μια φορά στην Αττική απαράδεκτες καταστάσεις, προβλήματα που προκύπτουν μια από το χιονιά, μια από τη βροχή και μια από τις πλημμύρες. Με ανθρωπινές ζωές να μπαίνουν σε κίνδυνο και απίστευτη ταλαιπωρία. 

Φαινόμενα που θα ξαναζήσουμε σε παρόμοιες καταστάσεις γιατί κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν πάρθηκε για να αντιμετωπιστούν.
Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης που υλοποιεί μια πολιτική που θεωρεί την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού κόστος, πολιτική που εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις διαχρονικά.
Αφήνει τους δήμους υποστελεχωμένους από εργαζόμενους χωρίς επαρκείς μηχανήματα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, με υπηρεσίες πολιτικής προστασίας που υπάρχουν μόνο στα χαρτιά.

Τώρα απαιτείται συνολικός σχεδιασμός και χρηματοδότηση με ευθύνη τους κράτους όλων των αναγκαίων μέτρων και έργων για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων και καταστροφών.

Κρίσιμο ζήτημα είναι αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων με την περιφερειακή αρχή Πατούλη να έχει στα σκαριά προς ψήφιση το νέο ΠΕΣΔΑ Αττικής που κινείται στα χνάρια του προηγούμενου της διοίκησης Δούρου.

Καλά …
Δε συζητάμε για τις κωμικοτραγικές καταστάσεις στον ΕΣΔΝΑ…

Ο λαός της Αττικής έχει νιώσει στο πετσί του τη διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική και στον τομέα αυτό. Άξονας αυτής της πολιτικής είναι οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση των αποβλήτων, την «πράσινη συμφωνία» και την «κυκλική οικονομία«, στις οποίες δεσμεύονται με όρκους πίστης ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚΚΙΝΑΛ με τη συμβολή των περιφερειακών και δημοτικών αρχών που στηρίζουν

Το νέο ΠΕΣΔΑ συνεχίζει το έγκλημα διαρκείας στη Φυλή και το επεκτείνει και σε άλλες περιοχές αφού:

  • Συνεχίζεται και επεκτείνεται το αίσχος της χωματερής της Φυλής αφού στον υπάρχοντα ΧΥΤΑ προχωράνε, με ένα τεράστιο πανωσήκωμα οκτώ εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, στην κατασκευή νέου, 3ου ΧΥΤΑ. Έχοντας και πάλι στο στόχαστρό τους τη Φυλή και τη Δυτική Αττική για νέες εγκαταστάσεις, που προβλέπονται στο νέο ΠΕΣΔΑ, όπως και στο προηγούμενο που ακόμη ισχύει, «εμπλουτισμένες» τώρα και με την καρκινογόνα εστία καύσης των 1.000 τόνων αποβλήτων την ημέρα!
  • Προωθείται η καταστροφική για το περιβάλλον και την υγεία καύση των απορριμμάτων, που θα τροφοδοτείται από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας (ΜΕΑ κ.ά.) σε Ανατολική Αττική, σε Πειραιά, σε Δυτική Αττική και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) της ΝΔ.
  • Γίνεται προσπάθεια να υλοποιηθούν νέα εγκλήματα όπως ο ΧΥΤΥ Γραμματικού και η υπό δημοπράτηση ΜΕΑ σε επαφή με το παρακείμενο ρέμα.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση ένα πράγμα είναι για μας αδιαπραγμάτευτο:  Η υγεία και η ποιότητα ζωής του λαού του Αττικής δεν παζαρεύεται για τα κέρδη των λίγων!

Είναι μονόδρομος να δυναμώσει ο αγώνας για να κλείσει οριστικά το αίσχος της 70χρονης χωματερής, του αποτεφρωτήρα των επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων, της επέκτασης του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης και να μη γίνουν άλλα εγκλήματα τύπου Φυλής στην Αττική. Η διαχείριση των απορριμμάτων απαιτείται να έχει στο επίκεντρο της το σεβασμό στην υγεία, στο εισόδημα του λαού, στο περιβάλλον.

Εμείς την  πλειοψηφία του ΔΣ της ΠΕΔΑ την κρίνουμε με βάση την στάση που κρατά απέναντι στα κεντρικά ζητήματα και τις πολιτικές που αφορούν την τοπική διοίκηση και συνολικά απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης.

Κινήθηκε λοιπόν στην ίδια κατεύθυνση με την κυβερνητική πολιτική σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα.

Εξαντλούν την παρέμβαση τους στην περιγραφή προβλημάτων, στη δημιουργία επιτροπών, συνεδρίων, συναντήσεων, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι ένας είναι ο δρόμος που φέρνει αποτέλεσμα είναι αυτός του οργανωμένου αγώνα όπως φάνηκε και από τη μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση της 9ης Νοέμβρη στην Αθήνα. Όμως θέλουν το λαό χειροκροτητή και όχι να πρωταγωνιστεί στην πάλη για ένα καλύτερο αύριο.

Για αυτό συστρατεύονται με τη δήλωση της ΚΕΔΕ ότι η μείωση κατανάλωσης ενέργειας, δηλαδή η ενεργειακή φτώχεια, αποτελεί εθνικό στόχο και οι δήμοι θα βάλουν πλάτη. Για αυτό στην Αττική αποδέχτηκαν την κατεύθυνση για το πρόστιμο 20ευρω/τόνο σκουπιδιών και το μόνο που ζητούν είναι να αναβληθεί για φέτος, χρονιά εκλογών βλέπετε. Για αυτό συμφώνησαν στην ουσία του νέου σχεδίου για τα απορρίμματα.

Οι εκλεγμένοι στα δημοτικά συμβούλια με τη Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε επιλέξει στρατόπεδο. Είναι αυτό των συμφερόντων της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας.

Και το επόμενο διάστημα με όλες μας τις δυνάμεις θα συνεχίσουμε να παλεύουμε δίπλα στους συνδημότες μας, για τις αγωνίες και τις ανάγκες τους, για μέτρα ανακούφισης, για να ένα καλύτερο αύριο που θα έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων.

Δείτε το βίντεο με την παρέμβαση του σ.φου Ηλία Σταμέλου εδώ