Συνέντευξη Ηλία Σταμέλου στην εφημερίδα Ζω2

Η ηλεκτρονική εφημερίδας Ζω2 _zo2.gr, που καλύπτει τοπικά νέα για τους δήμους Καισαριανής, Βύρωνα, Παγκράτι, Ιλίσια, Ζωγράφου, πήρε συνέντευξη του επικεφαλής της Λα.Συ Καισαριανής πρ. δημάρχου Ηλία Σταμέλου, όπως  δημοσιεύτηκε στο τελευταίο φύλλο της. Την παραθέτουμε -οι τίτλοι κλπ. είναι της εφημερίδας, οι επισημάνσεις δικές μας

Μόνο τυπικά δεν είναι χρεοκοπημένος ο δήμος
“Να μην πληρώσει ο λαός τα σπασμένα”

Την πρώτη από μια σειρά προγραμματισμένες συγκε­ντρώσεις πραγματοποίησε πριν λίγες μέρες η Λαϊκή Συσπείρωση Καισαριανής στο παρκάκι της 2ας Μαΐου. Κεντρικός ομιλητής ο πρώην Δήμαρχος Ηλίας Σταμέλος, ο οποίος μεγάλο μέρος της τοποθέτησής του το εστίασε στα προ­βλήματα του Δήμου.

Τόνισε ότι «η σημερινή οικονομική κατάσταση του Δήμου Καισαριανής είναι οικτρή, μόνον τυπικά δεν είναι χρεοκοπη­μένος, και φέρει ανεξίτηλα και τη σφραγίδα των πολιτικών επιλογών και προτεραιοτήτων της διοίκησης Βοσκόπουλου»

Αναλυτικότερα, επεσήμανε:

  • Καθυστερήσεις στη μισθοδοσία των εργαζομένων που εργάζονται χωρίς τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας και με απλήρωτες υπερωρίες έως και 6 μηνών.
  • Για δεύτερη συνεχή χρονιά (2021 & 2022) δεν δόθηκαν χρή­ματα για τη συντήρηση των σχολείων και η σχολική χρονιά ξεκίνησε με σοβαρά προβλήματα σε όλα τα συγκροτήματα.
  • Ο προϋπολογισμός στους παιδικούς σταθμούς δεν φτάνει για να εξασφαλίσει ούτε το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητι­κό προσωπικό ως το τέλος της χρονιάς.
  • Είναι τεράστια τα χρέη σε προμηθευτές και τρίτους, σε πετρέλαιο, τρόφιμα, αναλώσιμα για τη λειτουργία όλων των υπηρεσιών του δήμου, υποσκάπτοντας το έργο τους πχ στην ΕΥΔΑΠ χρωστάνε 100.000 ευρώ έχουν να πληρώσουν από τον Φεβρουάριο του 2022, στο Φυσικό Αέριο 65.000, στο πετρέλαιο 45.000 κλπ
  • Στο Βλητικό Σταθμό οι κάτοικοι του βλητικού σταθμού έμειναν πάνω από 20 ημέρες χωρίς παροχή νερού και το πράσινο της πόλης ποτιζόταν όπως-όπως από το Μάιο, γιατί οι γεωτρήσεις χάλασαν και μόλις πριν λίγες ημέρες επισκευάστηκε η μία.
  • Από τους προϋπολογισμούς που 2021 και 2022 ξυρίζονται πρακτικά όλα τα έργα από ίδια έσοδα του δήμου, μειώνονται στο ελάχιστο οι δαπάνες για προμήθειες σε εξοπλισμό που είναι αναγκαίος για την συντήρηση των υποδομών του δήμου.
  • Είχαμε επισημάνει στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό του δήμου ότι από εδώ και μπρος θα βιώσουμε έναν εφιάλτη και θα το βιώσουν και οι εργαζόμενοι του δήμου -Ο δήμος είναι ανάμεσα στους 7 δήμους σε όλη την χώρα και ο μοναδικός στην ΑΤΤΙΚΗ που παίρνει προκαταβολές -!350.000 για 2022!, προκαταβολές που όταν αναλάβαμε εμείς υπήρχαν και που στην δεύτερη χρονιά μας τις είχαμε ξοφλήσει και οι οποίες από ότι φαίνεται θα μεταφερθούν τώρα από τον κ. Βοσκόπουλο στην επόμενη δημο­τική αρχή.
  • Η οικονομική κατάσταση είναι η εικόνα των προτεραιοτήτων της δημοτικής αρχής με την στρατιά των συμβούλων και των αμειβομένων αντιδημάρχων –βλ. συγκριτικά νούμερα …126.000 το χρόνο η Λαϊκή Συσπείρωση πάνω από 300.000 η δημοτική αρχή του κ Βοσκόπουλου.
  • Απευθείας αναθέσεις σε ημέτερους -Προώθησε την ανταποδοτικότητα όπως στο δημοτικό κινημα­τογράφο την ΑΙΟΛΙΑ, στο πνευματικό κέντρο -όπου κάτω από την παρέμβαση μας αποσύρθηκε κλπ
  • Προώθηση της αλλαγής εργασιακών σχέσεων ΚΟΙΝΣΕΠ σε ΚΕΔΗΚ και Πνευματικό Κέντρο.»

«Κρύβουν τις ευθύνες τους»

Στη συνέχεια κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι «συναγελάζε­ται με όλους τους κυβερνητικούς παράγοντες, τους σημερι­νούς και τους χθεσινούς, δεν βγάζει τσιμουδιά για την πολιτική που ασκείται, αρκείται όπως όλοι οι κυβερνητικοί δήμαρχοι στα «παρακάλια» και στην «κλάψα», ακολουθώντας αντιλαϊκή πολιτική.

«Αντί να διεκδικεί κρατική χρηματοδότηση προωθεί την αντα­ποδοτικότητα, αντί να αντισταθεί στο αντιλαϊκό χαράτσι του τέλους ταφής 20 ευρώ τον τόνο το ψηφίζει στο ΔΣ του ΕΣΔΝΑ. Είναι φανερό ότι όταν τα λένε αυτά το κάνουν για να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες στην διαχείριση των οικονομικών. Όταν τους θυμίζουμε ότι τους αφήσαμε χρηματικό υπόλοιπο 1.026.000 Ευρώ με τρέχοντα χρέη 350.000 ευρώ (Ιστορικό χαμηλό για το δήμο Καισαριανής) μας λένε ότι «γελάει ο κόσμος με αυτά που λέμε..».

Ναι κύριοι είμαστε διαφορετικοί γιατί εμείς όταν αναλάβαμε τον Γενάρη του 2015 σαν δημοτική αρχή παραλάβαμε ένα δήμο χρεοκοπημένο και με την ίδια αντιλαϊκή πολιτική από την πλευρά της τότε κυβέρνησης,

Όταν αναλάβαμε –το 2015 σαν Λαϊκή Συσπείρωση τον δήμο οι πληρωμές από προηγούμενα δάνεια ξεπερνούσαν τις 100.000 ευρώ το χρόνο, 560.000 ευρώ ήταν τα χρέη του δήμου σε διάφορους προμηθευτές 600.000 τα χρέη του ΜΑΝΩΛΙΔΗ προς προμηθευτές και ασφαλιστικά ταμεία, 350.000 απαιτούσε η ΕΥΔΑΠ για χρέη των σχολικών επιτροπών, πάνω από 300.000 ήταν οι προκαταβολές που είχαν παρθεί από την κρατική επιχορήγηση, πάνω από 800.000 ευρώ ήταν τα χρέη της ΚΕΔΗΚ.
Με μεγάλη προσπάθεια αποπληρώσαμε τα χρέη και κατορθώσα­με να φέρουμε τον δήμο σε μια κατάσταση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του και να παραδώσουμε στο τέλος της θητείας μας τα χρήματα που αναφέρθηκαν..

Τα ψέματα τους όμως δεν σταματούν εδώ λένε ότι δεν κάναμε τίποτα

Απολογισμός

  • Ποιος αναμόρφωσε; την παιδική χαρά που σήμερα μιλάμε και που κατά καιρούς αντιμετωπίζει προβλήματα συντήρησης  αλλά και προβλήματα που έχουν να κάνουν με την παραβατικότητα;
  • Τις παιδικές χαρές όλης της πόλης συνολικού κόστους 567.000 ευρώ (και αυτή στα ξύλινα) και ολοκληρωθήκαν λόγω των γνωστών διαδικασιών τώρα.
  • Την αναμόρφωση των γηπέδων μπάσκετ όλης της πόλης .
  • Στην υλοποίηση του έργου παρά τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου μετέτρεψαν το Μπασκετάκι στην Δερβενακίων σε 5Χ5 για να το παραδώσουν σε συμφέροντα στερώντας από τους κατοίκους έναν ελεύθερο χώρο. Απαιτούμε μαζί με τους κατοίκους ελεύθερη πρόσβαση για τους κατοίκους της περιοχής
  • Επισκευές από τη Λα.Συ στο δεύτερο δημοτικό σχολείο ύψους, 130.000 ευρώ και συνολικά στα σχολεία 1.350.000 όταν η δημοτική αρχή του κ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ χρωστάειπάνω από 230.000 ευρώ σύμφωνα με την μελέτη της Τεχνικής υπηρεσίας γιατί τα χρησιμοποιεί για «λειτουργικές δαπάνες» την ΣΑΤΑ 2021 και 2022 αξίας.
  • Τον βιοκλιματικό παιδικό σταθμό αξίας 1.260.000 ευρώ που εξυπηρετεί 100 νήπια
  • Την αποχέτευση έργο προϋπολογισμού 3,2 Εκατ ευρώ που έλυσε χρονίζοντα ζωτικά προβλήματα όλης της πόλης και στην πάνω Καισαριανή το γνωρίζετε πολύ καλά
  • Το ΚΗΦΗ αξίας 2.000.000 ευρώ που υπογράφτηκε προ­γραμματική σύμβαση τον Οκτώβρ2 του 2018 από την δική μας δημοτική αρχή και σήμερα βρίσκεται στην φάση οικοδόμη­σης. Πριν λίγες ημέρες το επισκέφτηκε η κ Δούρου με τον κ. Βοσκόπουλο γιατί επί των ημερών της φτιάχτηκε και δεν το ανέβασαν στο σάιτ του δήμου για ευνόητους λόγους.
  • Το σκοπευτήριο όπου ολοκληρώσαμε έναν αγώνα 60 χρό­νων πετάξαμε την σκοπευτική έξω από τον ιερό χώρο τελειωτικά όταν ο κ Βοσκόπουλος μαζί με τον κ Ιωαννίδη πρότειναν στο δημοτικό συμβούλιο να την αποζημιώσει το κράτος δηλαδή αυτό που ζήταγε η σκοπευτική εταιρία. Ταυτόχρονα εξασφαλίσαμε μελέτη ύψους 190.000 που υπογράφτηκε τον Ιούνιο του 2019 από εμάς και χάρη στην οποία είναι δυνατή η χρηματοδότηση από το κράτος του έργου σύμφωνα με τις προδιαγραφές που εμείς στο δημοτικό συμβούλιο είχαμε καθορίσει.
  • Χρηματοδότηση για αναβάθμιση των παιδικών σταθμών
  • Ασφαλτοστρώσεις δρόμων 1,1 εκατ. ευρώ
  • Μας λένε ότι «περνάγανε τα προγράμματα και εμείς τα κοι­τάγαμε..» τόσα ψέματα ούτε από αυτούς δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα ακούγαμε.
  • Πέρα από τα παραπάνω που ανέφερα, δεν μπορεί να κρυφτεί ότι μέσα από το Φιλόδημο είχαμε προωθήσει την ανακατασκευή των γηπέδων μπάσκετ για τα οποία επαίρονται, εμείς είχαμε από το ίσο πρόγραμμα εξασφαλίσει 163.000 ευρώ για την μελέτη της πλατείας από τα οποία τα μισό χρησιμοποίησαν για λειτουργικές δαπάνες και τα άλλα μισό για την μελέτης της…
  • Παρεμβάσεις στους αθλητικούς χώρους από χρηματοδότη­ση που κερδίσαμε και πήραμε από την περιφέρεια Και σήμε­ρα την παρέδωσαν στην ΠΑΕ Κηφισιάς που δημιουργούν προβλήματα με τους μπράβους τους σε παιδία που αθλούνται
  • Στηριχτήκαμε και αξιοποιήσαμε τις δυνατότητες των εργα­ζόμενων του δήμου σε αντίθεση με την διοίκηση του κ. Βοσκόπουλου που αναφέρατε υποτιμητικά για «μειωμένες» ικανότητες, με τρομοκρατία και συνεχεί μεταθέσεις θέλοντας να μετακυλήσουν τις δικές τους ευθύνες στις πλάτες των εργαζόμενων του Δήμου.

Αυτά που λέμε τώρα τα δημοσιεύσαμε στην εφημερίδα ΖΩ τον Σεπτέμβρη του 2019 με στοιχεία και κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει.

Βεβαίως μπαίνοντας στην προεκλογική περίοδο θα ακου­στούν πολλά ψέματα για να μπορέσουν για άλλη μια φορά να υφαρπάξουν την ψήφο του Καισαριανιώτικου λαού Αλλά τώρα υπάρχει πείρα μπορούν όλοι να κρίνουν και να συγκρίνουν με πράξεις και όχι με λόγια…»

🗓️ Δείτε και 🔻🔻